söndag 5 juli 2009

Nedskräpningen

Lubbe Nordström, ni kommer ihåg han som skildrade "Lort-Sverige" på 30-talet, skulle vända sig i sin grav om han såg hur lite vi tagit lärdom av hans profetior. Det är ju fullständigt ofattbart hur människor släpper skräp och skit efter sig. Det måste saknas nånting i tankeförmågan eller i deras uppfostran. Vem har brustit i att inpränta för dessa människor att man inte bara kan låta nån annan plocka upp efter dem. Skolan, föräldrarna? Någon måste det vara.

Även om skolan gör en del så är det inte tillräckligt och ibland frågar man sig om det ens hjälper. Jag hörde berättas om en skola som haft städdag och rensat skolområdet och dess närhet på skräp. På kvällen bjöd man eleverna på en grillfest som tack och vad tror ni eleverna gör. Jo, dom kastar papper och skräp så att dagen efter syntes det knappt att det varit städdag. Man tror inte det är sant men det är det!

I dagens DN kunde man läsa att att nedskräpningen i Stockholms Stad kostar 222 miljoner kronor per år vilket motsvarar t.ex. 1947 förskoleplatser. Det skulle säkert också motvara c:a 500 sjuksystrar eller varför inte nästan lika många poliser. Och säkert är många av dom som skräpar ner dom som högljutt gnäller på just denna brist. Men tankeförmågan är som sagt förmodligen inte den bästa...

Å andra sidan säger ansvariga inom Stockholms Stad att man måste mäta och dokumentera nedskräpningen, vilket kan ta några år, innan man kan sätta in rätta åtgärder. Men hallå, hur svårt kan det vara att se att det måste sättas in åtgärder redan nu!
På lång sikt är det naturligtvis ett bra förslag att integrera problemet i skolundervisningen i betydligt högre grad men på kort sikt krävs andra åtgärder.

Mitt förslag är att man fort som ögat, liksom i en del andra länder, gör det straffbart att skräpa ner och dessutom kopplar detta till en angivningsplikt!

Dagens aforism:

"En delfin använder 8 procent av sin hjärna, människan endast 6 procent. Det går knappt att föreställa sig vad vi skulle kunna uppnå om vi åtminstone använde 6,5 procent" Lorne Greene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar