torsdag 13 maj 2010

Mobbbing - en harmlös lek?

Just hemkommen efter semester från det stressiga pensionärslivet tänkte jag egentligen skriva om lurendrejeriet med ”timeshareförsäljning” av semestervistelser som ökar på turistorterna men det får bli senare.

Jag slår nämligen upp DN och får läsa två häpnadsväckande artiklar som får en att undra vart samhället egentligen är på väg. Artiklarna över två helsidor är tydligen tänkta som reklam för en bok skriven av tre författare med avsikter som man verkligen kan fundera över.

Artiklarna handlar om att det vi vanliga människor kallar för ren och skär mobbing i skolan egentligen bara är harmlösa maktlekar. Om någon till exempel efter att ha klippt sig får ett hårt slag i nacken, någon blir sparkad ibland i huvudet så att man tappar andan, någon blir suddad mellan fingrarna till man blöder, då är det bara exempel på harmlösa maktlekar!!!

Herre Gud, vad är det som händer i våra skolor? Hur fungerar antimobbingverksamheten i dom skolor där det förekommer? Och hur kan man glorifiera detta och kalla det för harmlöst?

Det lär vara vanligast i skolor i invandrartäta områden där vilsna ungdomar söker sin identitet. Men vadå?. Invandrartäta områden blir allt flera och efter sådana här artiklar finns det stor risk att lekarna sprider sig och då även till ”vilsna” svenska ungdomar, skilsmässobarn och andra som söker uppmärksamhet. Förstår författarna detta?

Maktlekarna är ju också en förberedelse för övergången till grövre kriminalitet i äldre åldrar men nu resonerar man tydligen som man gjorde på 80- och 90-talet när våldsfilmerna började visas för minderåriga. Då menade proffsvetarna att ungdomen minsann själva var kloka nog att förstå att det bara var film. Och vad hände? Jo ungdomarna gick ut och sparkade ner folk så att dom i flera fall till och med dog.

In som kommentator till artiklarna kom också professorn i kriminologi Jerzy Zarnecki och påstod, som han alltid gör, att det inte finns någon undersökning som visar att maktlekar skulle vara inkörsporten till kriminalitet eller att kriminaliteten överhuvudtaget ökat. Han har tydligen levt på en annan planet dom senaste tjugo åren. Däremot har han rätt i en sak och det är att det naturligtvis till stor del är föräldrarnas ansvar som brister. Men det behöver man å andra sidan inte vara professor för att fatta.

Till höstens val kommer jag att rösta på vilket parti det än vara månde, utom Sverigedemokraterna, som lovar och garanterar att satsa minst 1 miljard på åtgärder för att omedelbart få stopp på detta vansinne med ”harmlösa maktlekar” som tydligen finns och riskerar att öka i skolorna.

Gör vi inte något nu riskerar vi en katastrofal framtid!

Dagens aforism:

"Civilisation är ett sätt att förhålla sig till livet - en övertygelse om att alla människor är värda samma respekt" Jane Addams

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar