fredag 5 juni 2009

EU-debatten

på burken igår kväll måste väl ändå vara det närmaste man kan komma en nonsensdebatt, ickedebatt eller vad man vill kalla den. Åtta politikerbroiler satt och kacklade i munnen på varandra och hade bara två klara målsättningar. För det första att sno röster från uppstickaren Piratpartiet och för det andra att sno röster från varandra.
Att svara ett enkelt ja eller nej på frågor verkade nästan omöjligt och man hade vilt flackande "bestämda" åsikter om det mesta. Kanske inte så konstigt när man kommer till ett parlament där man inte har det minsta inflytande och ibland måste ändra åsikt till och med för att inte bli mobbad. Det enda man var överens om var att ersättningarna är för höga men att göra något åt det var inte aktuellt. Och det kan man ju förstå...
Märkligt att notera var också att fyra av debattörerna som tidigare var EU-motståndare nu har konverterat till EU-skeptiker. Det blir väl liksom lite lättare att lura väljare då...

Mitt förslag:
Det kostar Sverige nästan 30 miljarder om året bara i medlemsavgifter + allt annat. Vissa menar att vi har en årlig kostnad på 100 miljarder och vi får tillbaka 15 miljarder. För att minska kostnaden föreslår jag att vi skippar hela valkampanjen och ger platserna till ett antal politiker som belöning för lång och trogen tjänst. Ungefär som att utnämna någon till landshövding alltså.

Eftersom att rösta nu ändå är en personlig rättighet ska vi naturligtvis göra det även om det verkligen känns meningslöst. Det enklaste sättet är att blunda och ta vilken valsedel som helst. Det kommer ändå inte att göra någon skillnad.

Dagens aforism:
"En fanatisk tro på demokrati gör demokratiska insitutioner omöjliga" Bertrand Russel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar