söndag 14 juni 2009

Läkarnas bonusar

Måste (mot min vilja) kör en vända till om läkarnas olika bonussystem. Finns det verkligen inget sunt förnuft kvar i samhället längre? Hur kan man föra upp debatten på en nivå där man talar om att läkarna skulle jobba mera om man får bonus? Vart är vi på väg i Sverige? Ska människor inte göra sitt bästa om man inte får bonus? Hur kan det ha blivit så vansinnigt snett? Förr utgick man från att alla gjorde sitt bästa när man accepterat en viss lön men i modern tid när girigheten har tagit överhanden gäller tydligen inga sådana värderingar.

DN har haft en utmärkt artikelserie om läkarlöner och bonus där man klart ser kopplingen till vallöften om att korta vårdköer till att ta hjälp av bonus till läkare. Risken att patienter inte får den vård man behöver bryr sig landstinget inte om. Ändamålet helgar medlen som det heter.

I samma tidning försöker en av deras kolumnister, Hanne Kjöller, av någon underlig anledning att populistiskt jämföra läkarnas bonusar med byggjobbarnas ackord utan att fatta att hon är ute och cyklar. För det första har inte en byggjobbare en grundlön på 800:- i timmen och för det andra kontrolleras alltid en byggjobbares resultat innan han får ut pengarna medan en läkare riskerar människoliv innan någon hinner ingripa.
Ska verkligen Sverige fortsätta i den här riktningen tackar man sin lyckliga stjärna för att man har framtiden bakom sig...

Mitt förslag:
Lägg ner landstinget så fort det nånsin går och låt sjukvården och framför allt närvården övergå till kommunalt ansvar. Forskning, specialistvård och vissa andra funktioner kan förvaltas av staten. På det viset skulle man frigöra pengar som istället kan användas till att betala flera läkare (utan bonusar!). Dessutom skulle människorna komma närmare beslutsfattarna och känna att man kunde påverka och att få en vård utan tidtagarur.

Dagens aforism:
"Läkaren kräver betalning, vare sig han tagit död på sjukdomen eller patienten" Ordspråk från Polen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar