onsdag 9 juni 2010

Billiga Östersjökryssningar?

Jag har åkt på Östersjökryssningar sedan 70-talet. Då fick man en känsla av att man åt och drack billigare på båtarna än på land och så var det nog också. Nu har dock förhållandena ändrats till något som jag nästan skulle vilja karaktärisera som lurendrejeri.

I veckan tog jag och min hustru ett av våra barnbarn, 6 år, med oss på en kryssning till Åbo med Silja och då upptäckte vi hur man manipulerar resenärerna . Det är förstås ingen nyhet men som pensionär numera så har man börjat kolla priser lite noggrannare än man gjorde förut.
Nu förstår vi varför till exemel Silja och Viking kan erbjuda biljetter nästan gratis. Det man förlorar på gungorna tar man nämligen igen på karusellen.
Kolla bara på dessa matpriser:
Sjöfrukost vuxen 105:-, barn 6 år, 45:-
Lunchbuffe vuxen 240:-, barn 6 år 90:-
Middagsbuffe vuxen 320:-, b arn 110:-
För oss tre (två pensionärer och ett 6-årigt barn) skulle alltså det dagliga matbehovet kosta 1.575:- !!!
Då spelar det inte så stor roll om resan kostat 0 eller 100:-
Visserligen ingick vin men det är knappast till glädje för en nykterist och visserligen fanns vissa rabatter att tillgå under särskilda villkor men det är inte heller allmängiltigt.
Detta var Siljas priser. Viking Lines priser är några kronor billigare men inte mycket.

Nästa gång tar vi med oss käk! Borden på dom cafeer där man kan få kaffe och en macka är ändå upptagna av kortspelande pensionärer....

Dagens aforism:
"Reklam är konsten att hejda den mänskliga eftertanken länge nog för att lura av den pengar" Stephen Leacock

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar