tisdag 22 februari 2011

Klass 9 A

Kan någon tala om för mig vem som har bestämt att detta program skulle göras och sändas?

Det kan knappast vara eleverna, möjligen deras föräldrar men det tror jag inte. Det kan inte heller vara klassens lärare eller skolan där klassen finns som frivilligt velat utsätta sig för den vuxenmobbing det handlar om. Jag frågar mig om det överhuvudtaget finns något pedagogiskt syfte för framtiden med en dokusåpa i en så skruvad och onaturlig miljö.

Tre "pedagoger" med tvivelaktiga ambitioner kommer ut till en skola och med hjälp av TV ska man locka ungdomar till att förbättra sina betyg. På sin väg går man bokstavligt talat över lik. Man förnedrar vuxna lärare på ett sätt som om det gällde elever skulle kallas mobbing.

Med hjälp av TV och enorma resurser kommer man naturligtvis att lyckas - och själva bli kända på kuppen. Men har man på något sätt bidragit till att höja nivån på den svenska skolan?
Knapast eftersom man inte kan ge sådana resurser till någon annan skola.

I ett debattprogram på TV i ämnet fick man höra nästan lika många synpunkter som deltagare men dom flesta gick som katten runt en het gröt och vågade inte ta upp det som är ett stort problem, kanske det största när det gäller den sjunkande kunskapsnivån, nämligen att vi inte tagit hand om den växande kullen invandrarbarn.

Detta borde man göra en dokusåpa om! Att vi inte lärt dessa att prata och läsa svenska så att dom förstår t.ex. frågan i ett mattetal eller över huvud taget blir studiemotiverade.

Ska det vara så svårt att fatta?

Dagens aforism:

"Den som inte läser goda böcker har inget försteg framförden som inte kan läsa dem. Mark Twain

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar