onsdag 14 april 2010

Elbilar

Läste idag en artikel om elbilar. Den enda bil som finns i produktion kommer från Mitsubishi. Den tar 7 timmar att ladda och sedan kan Du köra 10 mil. Det innebär drygt en timmes körning om Du kör 80 km/tim i medvind och har solen i ryggen innan det är dags för en ny laddning. Visserligen finns det snabbladdning på 30 min men då kommer Du bara upp i 80% laddning och minskar batteriets livslängd.
Kostnaden för denna dryga timmes körning blir visserligen bara 25 kronor om man använder tillverkarens mera verklighetsnära kalkyl. Men då tillkommer inte minst köpekostnaden på minst 360000 kronor och servicekostnader.
Plus samhällets kostnader när strömmen tar slut i en bilkö på Esingeleden med milslånga köer av bilar som spottar ut förgaser som följd.
Detta för en bil som man inte kan använda för andra transporter än möjligtvis en matkasse, som man får använda skohorn för att ta sig in i och som man knappast kan använda en svensk vinter.

Jag är tydligen dum i huvudet för jag kan inte förstå hur man överhuvudtaget kan reflektera på en bil med sådana begränsningar - om man inte är miljöpartist...

Dagens aforism:
"Inför en dumhet, som precis är på modet, klarar sig ingen klokhet" Theodor Fontane

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar